Jan Berbee (57) is geen uitvinder, maar wel een ondernemer die potentie zag in de Amerikaanse vinding dat je met behulp van mycelium duurzaam ecologisch verpakkingsmateriaal kunt maken. Het enthousiasme straalt van zijn gezicht af als hij vertelt over de twee Amerikaanse mannen die de ontdekking deden.

“Het is een combinatie van geluk, kennis, onderzoeken en dan opeens heb je iets. Ik vind dat inderdaad wel knap”, zegt Berbee (links op de foto), die een achtergrond heeft in logistiek en daarna verpakkingen.

Jan Berbee (57) is geen uitvinder, maar wel een ondernemer die potentie zag in de Amerikaanse vinding dat je met behulp van mycelium duurzaam ecologisch verpakkingsmateriaal kunt maken. Het enthousiasme straalt van zijn gezicht af als hij vertelt over de twee Amerikaanse mannen die de ontdekking deden.

“Het is een combinatie van geluk, kennis, onderzoeken en dan opeens heb je iets. Ik vind dat inderdaad wel knap”, zegt Berbee (links op de foto), die een achtergrond heeft in logistiek en daarna verpakkingen.

Lastig klanten vinden

De Amerikanen zijn enthousiast over het idee om de vinding naar Europa te brengen, maar temperen de verwachting. Zij blijken gelijk te hebben. Het is in eerste instantie lastig om klanten te vinden die vertrouwen hebben in het product als verpakkingsmateriaal. “Daarom zijn we eerst met interieurproducten gestart, zoals lampen via een kleine webshop. Inmiddels zijn onze interieurobjecten te vinden in allerlei designshops. Maar de inzet is verpakkingsmateriaal en dat levert inmiddels meer dan 95% van de omzet op voor Grown Bio.”

Ecologisch alternatief

“Mycelium is een ecologisch alternatief voor kunststoffen gemaakt van fossiele brandstoffen zoals piepschuim. Het is een wortelnetwerk van paddenstoelen en het werkt eigenlijk als een natuurlijke lijm die biomassa aan elkaar verbindt”, legt Berbee uit, die het bedrijf samen met zijn compagnon Arthur Morée runt. “Het is heel licht en heel sterk materiaal en het groeit in vijf dagen, dan heb je een product.

Succes met EEN

Grown Bio heeft het tij mee. “Heel veel bedrijven willen aan de slag met hun CO2-voetafdruk. Het verpakkingsmateriaal gemaakt van mycelium is het niet alleen biologisch afbreekbaar maar zorgt zelfs voor een negatieve CO2-voetafdruk. Dat is de reden dat ik contact zocht met KVK-adviseur Fatma Sener. Zij heeft vervolgens een profiel voor ons aangemaakt in de EEN-database, waarmee wij als doel hebben klanten te vinden die ons verpakkingsmateriaal willen afnemen. Op die manier zijn we in contact gekomen met het Engelse bedrijf ProXDesign dat geïnteresseerd was in myceliummaterialen. Dit bedrijf is actief binnen de vastgoedsector en samen met hen zijn wij nu aan het onderzoeken of mycelium ook als alternatief gebruikt kan worden voor het ontwerpen van keukenkasten, waarbij het een vervanger is voor MDF-materiaal.”

Volgens Berbee is de samenwerking met ProXDesign succesvol alleen al vanwege het feit dat ze nu ontdekken dat ze er ook plaatmateriaal van kunnen maken wat zo sterk is dat ze het in keukens kunnen gebruiken.

Groeien in Europa

Inmiddels werken bij Grown Bio tien mensen en breidt het bedrijf uit naar landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en Bulgarije. “Mycelium blijkt met veel landbouwreststromen goed te combineren. In Spanje hebben we een fabriekje neergezet dat mycelium combineert met rijstafval. Ze gebruiken in Valencia veel rijst voor onder meer de paella. En dat is eigenlijk hoe we het overal willen doen. Lokaal fabriekjes neerzetten door lokale ondernemers die met lokale afvalstromen lokaal de klanten bedienen. Zij kennen namelijk de markt het beste en dat is gewoon heel gaaf.”

Ambitie

“We zeggen wel eens gekscherend tegen elkaar vijftig fabrieken in 2030. En in onze optiek zijn dat dan kleine fabriekjes zoals hierboven beschreven. We hebben nu in Nederland één fabriek, maar dat gaan er ook meer worden. We zijn nu in gesprek met een ondernemer in de omgeving van Schiphol die Olifantsgras teelt dat ook heel goed mengt met mycelium. Dat materiaal zouden we kunnen gaan gebruiken bij nieuwbouwprojecten als isolatiemateriaal. Onze droom is dat wij in heel Europa allemaal van dit soort kleine fabriekjes neerzetten. Dat zijn dan allemaal zelfstandige bedrijven, waar wij een aandeel in behouden. We blijven dus wel betrokken, maar runnen het niet zelf.”

Focus houden

Er zijn ook valkuilen, constateert Berbee. “In principe is met dit materiaal de sky the limit, maar zit ook meteen de grootste valkuil. Je kan er heel veel mee, het is zaak de focus te houden om tot volledig wasdom te komen. Wij leveren nu verpakkingsmateriaal voor luxe merken. We zijn nog te duur voor producten van goedkopere merken. We werken richting een factor 1,3* te duur, zodat we echt als vervanger voor piepschuim kunnen dienen. Je ziet nu dat piepschuim ook duurder wordt. We hebben het tij mee. Dus wie weet.”

‘We hebben een steile leercurve’

December 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Internationaal zakendoen met de EEN Aerospace sector groep

Actief in de lucht- en ruimtevaart en heeft je bedrijf internationale ambities? Dan kan onze sector groep Aerospace je verder helpen!
Iedere EEN-adviseur in de sector groep heeft een uitgebreid netwerk in de sector waardoor zij je gericht verder kunnen helpen.

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.