slachthuizen-collageVan 24 – 26 oktober stonden Nederlandse slachthuizen op de agenda. Aanleiding was het verzoek van de Spaanse EEN collega Sheila Argaiz, om met een groep vleesverwerkende bedrijven uit de Rioja Regio (ook bekend om z’n chorizo en jamon) onze Nederlandse slachthuizen te bezoeken. Doel van het bezoek was om “best practice” uit te wisselen en te kijken of er zaken gedaan konden worden.

Naast matchmaking evenementen en de profielen database, behoren inkomende en uitgaande missies tot onze EEN-dienstverlening. Zodoende stonden wij op 25 oktober jl. met 10 man, incl. tolk, om 8.30 bij Kippenslachterij Van Ee. Daar zagen wij hoe 9.000 kippen per uur verwerkt werden. Helaas mochten wij binnen niet fotograferen, maar het was erg indrukwekkend om te zien.

Vervolgens bezochten we Westfort, een van de meest moderne varkensslachterijen van Europa. Gelukkig hoefden we niet in een ziekenhuispak, want ze hadden een “skybox” waardoor alles achter glas van bovenaf te zien was.

De volgende dag waren we uitgenodigd bij Van Rooi Meat, ook een grote varkensslachterij. Hier konden we het hele proces van dichtbij bekijken en zagen we hoe de varkens aan de ene kant van de fabriek er levend ingingen en aan de andere kant van de slachterij er in supermarktverpakkingen uitkwamen. Respect voor de hardwerkende medewerkers, die zich ook moeten houden aan de zeer strenge hygiëne maatregelen die Van Rooi Meat hanteert. Minstens zo interessant als de rondleiding, was de voorafgaande discussie over de verschillen hoe de slachthuizen georganiseerd zijn. Bijvoorbeeld hebben de slachthuizen in Nederland, in tegenstelling tot in Spanje, geen contracten met de boeren die de varkens leveren. Hier gaat men uit dat de boeren hun best moeten doen om varkens te mogen leveren en dat contracten deze prikkel niet bevordert. De buitenlandse werknemers in Nederlandse slachthuizen zijn vaak van Poolse afkomst en in Spanje komen ze voornamelijk uit China.

Tenslotte brachten we een bezoek aan de supermarkt, waar de Spaanse deelnemers vaststelden dat bij ons de prijzen over het algemeen lager liggen! De Spaanse bedrijven waren onder de indruk van onze moderne technologie. Er werden hier en daar kaartjes uitgewisseld en ik zou me niet verbazen als er over enige tijd Nederlandse jamon in Spaanse winkels ligt!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemarie Destrée.

 

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.