Samenbrengen van bewuste merken en duurzame producenten in de textielindustrie

De kledingindustrie, een van de grootste vervuilende industrieën ter wereld, heeft meerdere negatieve effecten op het milieu. Deze omvatten intensief water- en energieverbruik, evenals water-, bodem- en luchtvervuiling door verf- en afwerkingsprocessen.

Steeds meer consumenten zoeken naar alternatieve, duurzame of zelfs circulaire opties met een verminderde impact op het milieu. Aangezien grondstoffen en afgewerkte producten van over de hele wereld de markt overspoelen, kan het voor belanghebbenden moeilijk zijn om geïnformeerde keuzes te maken.

Deze situatie creëert een marktkans en verantwoordelijkheid voor Europese kledingbedrijven. Een van de meest effectieve manieren om de milieu-impact van de textielindustrie te verminderen, is door de toeleveringsketen te verkorten. Dit proces, bekend als nearshoring, verbindt fabrikanten met duurzame leveranciers dicht bij huis.

Ondersteund door het Enterprise Europe Network overbrugt de samenwerking tussen het Nederlandse circulariteitsplatform Manufy en de Portugese aggregator re.store de kloof tussen fabrikanten en leveranciers, waarbij duurzaamheid en ethische keuzes in de mode-industrie centraal staan.

Een ‘fashion-forward’ platform

Gebruikmakend van de veelzijdigheid van de e-commerceomgeving, biedt Manufy een broodnodig platform om circulaire textielleveranciers te verbinden met kleding- en accessoiremerken die ethische en duurzame producten willen produceren. Als business-to-business (B2B) platform biedt Manufy modebedrijven toegang tot een netwerk van oplossingsaanbieders en consultancydiensten om bedrijven te helpen op hun reis naar duurzame en circulaire bedrijfsmodellen.

Manufy helpt klanten waar het een verschil maakt, of ze nu een nieuwe duurzame productlijn lanceren of de principes van circulariteit integreren in bestaande projecten. Door middel van een behoeftenbeoordeling op basis van wetgeving, winstgevendheid en impactberekeningen helpt Manufy klanten een routekaart te creëren naar een duurzame bedrijfsvoering.

Opgericht in 2020, zet Manufy zich in voor het versnellen van de overgang naar circulariteit en duurzaamheid in de mode-industrie. Bedrijfsvertegenwoordiger Ruben Petit deelde: “Wat begon als een oplossing voor Europese merken om duurzamer te produceren in Europa in plaats van in Azië, is nu uitgegroeid tot een circulariteitsplatform waar we merken helpen circulaire strategieën en oplossingen te implementeren.”

Momenteel herbergt Manufy meer dan 500 merken en 80 fabrikanten die elkaar dagelijks kunnen vinden en verbinden via het platform. Op basis van hun succes is Manufy een partnerschap aangegaan met de Green Branch om te investeren in het welzijn van de planeet door de uitstoot van textielproductie en transport te compenseren.

Duurzame en sociaal inclusieve textiel

Een recente toevoeging aan het Manufy-portfolio is de Portugese circulariteitsaanbieder Essential Together, Lda. Onder toezicht van het merk re.store produceert Essential Together, Lda verschillende textielproducten, waaronder tassen, huisdieraccessoires en kussens. De missie van het bedrijf richt zich zowel op sociale als ecologische innovatie, met als doel om de huidige consumentengewoonten te veranderen.

 

Door zich te concentreren op afval en restmaterialen in de Portugese textielindustrie, heeft re.store in minder dan vier jaar tijd EUR 60.000 kunnen uitkeren aan sociale partners en 7,1 ton textiel kunnen upcyclen. Oprichtster Silvia Correia verklaarde: “Ik geloof in een circulaire mode-economie, waarin we onze aanpak verschuiven van het traditionele lineaire model naar een systeem waar producten worden ontworpen met de intentie om gerecycled, geüpcycled of biologisch afgebroken te worden aan het einde van hun levenscyclus. Merken moeten steeds meer manieren verkennen om de cyclus in de mode te sluiten door kleding en andere textiel te maken van gerecyclede en geüpcyclede materialen, te ontwerpen voor duurzaamheid en repareerbaarheid, en programma’s op te zetten voor het terugnemen van gebruikte kleding.”

Correia voegde eraan toe: “We kunnen daarnaast sociale inclusie bevorderen door het werk met mensen die vaak geen kans krijgen om hun capaciteiten te bewijzen, zoals vluchtelingen en patiënten van sociale instellingen, te waarderen en te betalen voor hun werk. Dan bereiken we een sociaal en ecologisch verantwoorde textielbenadering.”

Hightech matchmaking voor de textielindustrieën

Manufy en Essential Together, Lda zijn hun samenwerking in september 2023 gestart tijdens het eerste internationale B2B matchmaking evenement voor textiel en mode, Hi-Tech-TEX. Dit evenement werd georganiseerd door de partners van het Enterprise Europe Network-consortium in Portugal, AEP (de Portugese Vereniging van Bedrijven, Kamer van Koophandel en Industrie), CITEVE (het Technologisch Centrum voor de Textiel- en Kledingindustrie van Portugal), het Portugese Textielcluster en Selectiva Moda (ASM), in samenwerking met de internationale adviseurs van het Enterprise Europe Network. Remko Triezenberg, liaisonofficier bij het Enterprise Europe Network Nederland, zei: “Hi-Tech-TEX is een gratis matchmaking evenement, ontworpen om met het platform de kloof te overbruggen tussen ontwerpers, fabrikanten, R&D, kopers, retailers, leveranciers, experts en dienstverleners via online of fysieke ontmoetingen.”

Naast het sponsoren van Hi-Tech-TEX, waren Netwerkpartners instrumenteel in het screenen van deelnemers om matchmaking te vergemakkelijken. Triezenberg werkte samen met Ruben Petit en Nout Knabben van Manufy om de beste matchingsmogelijkheden te bepalen. Tegelijk werkten Ceu Filipe en Susana Pinto van Netwerkpartner AEP/CCI Portugal van tevoren samen met Essential Together, Lda voor Hi-Tech-TEX.

Sinds hun ontmoeting in september 2023 hebben Manufy en Essential Together, Lda online samengewerkt via het Manufy-platform. De ondersteuning van het Enterprise Europe Network beperkte zich echter niet tot het Hi-Tech-TEX evenement. Manufy nam deel aan een Nederlandse uitgaande missie voor duurzame textiel naar Porto van 5 tot 7 september 2022 en bezocht Modtissimo, waar jaarlijks de oudste tentoonstelling gewijd aan de textiel- en mode-industrie op het Iberisch Schiereiland plaatsvindt.

In januari 2023 en 2024 nam Manufy deel aan het 12e en 13e door het Netwerk gesponsorde EU FashionMatch evenement op de Modefabriek in Amsterdam. Amsterdam is een toonaangevende stad voor de mode-industrie en innovatie. Dit gratis evenement bracht kopers, agenten, ontwerpers, leveranciers, fabrikanten, experts en investeerders uit een breed scala van landen samen. Als resultaat van de diensten van het Enterprise Europe Network zag Manufy een geschatte stijging van 4% in de verkoop.

De volgende kans om uw toekomstige partner te ontmoeten in de circulaire, duurzame textiel- en mode-industrie is tijdens de Circular Textile Days in ‘s-Hertogenbosch op 18-19 september 2024. Manufy zal deelnemen aan de matchmaking ter plaatse, samen met gevestigde namen en jonge start-ups.

Mode en alle gerelateerde textielindustrieën maken deel uit van een complex en dynamisch marktecosysteem. Met de steun van het Enterprise Europe Network kunnen milieubewuste fabrikanten, leveranciers en andere aanbieders van circulariteit met elkaar in contact komen. Zoals Manufy en Essential Together, Lda hebben gedaan. Zo kunnen we de kleding- en textielgerelateerde industrie duurzamer en socialer inclusief maken.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.