“Met hulp van EEN kunnen we veilig invoeren van buiten de EU”

Importeert u als bedrijf producten uit een land buiten de EU? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met een enorme hoeveelheid administratie en regelwerk. Zeker bij speelgoed en voedsel/drank gerelateerde producten moet u rekening houden met veel EU richtlijnen en/of verordeningen, CE-markeringen en aan te leveren documenten, merkte inkoper Maria Moerland van YourSurprise. Het Enterprise Europe Network kon haar ondersteunen.

Zolderkamer

YourSurprise is specialist op het gebied van gepersonaliseerde cadeaus. Dat zijn unieke cadeaus die speciaal voor 1 persoon gemaakt zijn. Het bedrijf startte in 2005 op een zolderkamer van 20m2 met een gepersonaliseerd surpriseliedje. Inmiddels telt YourSurprise meer dan 450 medewerkers en importeert, personaliseert en verkoopt het meer dan 3.000 producten vanuit Zierikzee aan bijna 30 landen. Personaliseren gebeurt onder andere met lasers, grafeermachines en textielprinters. 

Veiligheidseisen, testcertificaten en etiketteringsvoorschriften

Omdat het bedrijf sinds kort niet alleen via importeurs inkoopt maar ook direct bij fabrikanten kwam het bedrijf in de ingewikkelde wereld van EU-producteisen terecht. Moerland: “Om speelgoed uit bijvoorbeeld China op de EU-markt te brengen, moet je aan kunnen tonen dat het veilig is. Een laboratorium kan hiervoor allerlei testen doen, maar je moet zélf aangeven welke CE-markering en EU-nummers van toepassing zijn.”

Rake adviezen

In november 2022 nam Moerland daarom contact op met het Enterprise Europe Network  (EEN). Dit netwerk is door de Europese Commissie opgezet om mkb’ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een van de Nederlandse partners binnen dit netwerk. “In eerste instantie hadden we vragen over CE-markering en andere wettelijke productvoorschriften bij de invoer en verkoop van knuffels. Maar we zijn daarna nog meerdere keren bij RVO teruggekomen voor advies en hulp bij andere consumentenproducten. Wij verkopen namelijk cadeaus van verschillende materialen. Voor hout, glas en textiel gelden weer andere regels en dus ook andere EU richtlijnen en/of verordeningen. Voor één product is ontzettend veel informatie nodig. RVO heeft ons hierin altijd goed geholpen.” 

Tips voor andere ondernemers

“Koop niet zomaar iets in via AliExpress. Want alle verantwoordelijkheid ligt bij jou als bedrijf. Krijg je achteraf problemen doordat bijvoorbeeld producten worden teruggeroepen vanwege veiligheid? Dan ben jij financieel en juridisch aansprakelijk. Dat geldt zeker voor ons omdat wij ons eigen  merk op het product zetten.”

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.