Foto: (c) Marijke Sjollema
Beeldend kunstenaar Marijke Sjollema had jaren geleden het geluk met dolfijnen te zwemmen. Sindsdien zocht ze een manier om de onderwaterwereld met anderen te delen. Die vond ze in 2016 in virtual reality. Samen met haar partner Benno Brada ontwikkelde ze virtual reality-films die kijkers het gevoel geven dat ze tussen de dolfijnen zwemmen. Al snel ontdekten ze dat onder meer kinderen met het syndroom van Down, mensen met autisme en mensen met depressie daar baat bij hebben.
The Dolphin Swim Club, het bedrijf van Sjollema en Brada dat zich in Leeuwarden in Nederland bevindt, brengt deze ervaring wereldwijd voorop stellen, moest de bril uit gerecycled plastic gemaakt worden, wat de zoektocht naar een geschikte producent een hele uitdaging maakte.
Internationale samenwerkingspartners gezocht en gevonden
In de zomer van 2016 zette Enterprise Europe Network – het grootste wereldwijde netwerk voor het midden- en kleinbedrijf, een Nederlandse handelsmissie naar Denemarken op, gericht op ICT-toepassingen in de gezondheidszorg. Matthijs Plijnaar, bedrijfsadviseur bij Water Alliance, een partnerorganisatie van Enterprise Europe Network, was the Dolphin Swim Club al eerder op het spoor gekomen bij een bijeenkomst van de Water Alliance. Ik nodigde Brada en Sjollema vervolgens uit om mee te gaan met de driedaagse missie. Vooraf zocht ik, samen met Nederlandse en Deens collega’s, profielen met wie er samengewerkt kon worden en regelde ontmoetingen,” vertelt Plijnaar.
Matthijs Plijnaar koppelde the Dolphin Swim Club aan een Deense partij die op een effectieve manier de impact van dolfijntherapie kon meten. “Het meten van de resultaten was belangrijk voor ons, maar betrouwbare resultaten verkrijgen met een vragenlijst is een uitdaging, zeker wanneer je werkt met mensen met een verstandelijke beperking,” licht Brada toe. “Via Enterprise Europe Network kwamen we in contact met een Deens bedrijf dat met sensoren de reactie van het lichaam kan meten. Inmiddels doen universiteiten hier verder onderzoek naar, maar het contact met de Deense partij was een belangrijke eerste stap.”
The Dolphin Swimclub bereikt een internationale afzetmarkt van meer dan 1000 gezondheidsinstellingen
Daar bleef het niet bij: nadat Enterprise Europe Network het eerste contact legde, kocht een Deens bedrijf een licentie om dolfijntherapie in de psychiatrie te kunnen toepassen. Samen met Enterprise Europe Network werd er daarnaast een filmpje gemaakt om het succesverhaal van the Dolphin Swim Club meer bekendheid te geven. Vandaag worden de virtual reality-beelden van the Dolphin Swim Club in meer dan 1000 ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen over de hele wereld gebruikt. Ook de waterdichte virtual reality-bril, waardoor de ervaring in het water beleefd kan worden, is inmiddels een feit. Sjollema: “We zijn zelf verbaasd hoeveel toepassingen er zijn voor deze techniek. Zo wordt de dolfijntherapie gebruikt in het brandwondencentrum in Rotterdam om mensen met brandwonden opnieuw te leren bewegen. Met de VR-brillen vergeten ze hun pijn terwijl ze bewegen in het water. Beelden die we van zeehonden maakten, worden gebruikt in een kinderziekenhuis; de dieren en hun geluidjes vrolijken de kinderen op. Ouderen die hun bed niet kunnen verlaten, doen een onvergetelijke ervaring op waar ze met hun naasten over kunnen praten. In alle culturen staat de dolfijn voor vreugde – omdat dit zo universeel is, kunnen we onze diensten wereldwijd aanbieden.”
Nu heel wat mensen noodgedwongen thuis moeten blijven door de Corona-pandemie, wil the Dolphin Swim Club de virtual reality-ervaring versneld aan particulieren aanbieden. Sjollema: “Onze eerste prioriteit is de gezondheidszorg, daar kunnen we het grootste verschil maken. Virtual reality kan mensen thuis echter ook helpen om te ontspannen en mooie ervaringen te hebben. We willen versneld de sprong maken naar particulieren, zodat ook zij met dolfijnen kunnen zwemmen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het milieu of het welzijn van dolfijnen.”
Benno Brada kijkt tevreden terug op hoe Enterprise Europe Network the Dolphin Swim Club ondersteund heeft. “Ik vond het mooi om te zien hoezeer onze contactpersonen bij Enterprise Europe Network in het project geloofden,” vertelt Brada. “Ze hebben een enorm netwerk en toonden grote vasthoudendheid om de juiste contacten te vinden die the Dolphin Swim Club vooruit konden helpen.”
Disclaimer:
De interviews met de ondernemer en het Enterprise Europe Network werden afgenomen vóór de uitbraak van het coronavirus, die een impact heeft gehad op veel Europese bedrijven.
Sinds de uitbraak van het coronavirus werken de Europese Unie en de lidstaten nauw samen aan ondersteuningsmaatregelen en herstelplannen om de economie te ondersteunen en bedrijven zoals the Dolphin Swim Club te beschermen. Lees meer over de EU-respons op het coronavirus en het Herstelplan voor Europa. |
Over Enterprise Europe Network
Enterprise Europe Network is het grootste ondersteunende netwerk voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) met internationale ambities. Het netwerk brengt meer dan 600 partnerorganisaties in ruim 60 landen samen om mkb’ers te ondersteunen en te adviseren bij hun internationale groei, het vinden van financiering, het begrijpen van de EU-wetgeving en het vinden van zakenpartners binnen en buiten Europa.
Enterprise Europe Network is een initiatief van de Europese Commissie sinds 2008 en wordt mede-gefinancierd door het Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises (COSME) programma van de Europese Unie.
Meer informatie over Enterprise Europe Network vind je op: https://www.een-noord.nl