Enterprise Europe Network - Nederland

5 manieren waarop Peer Learning het succes van jouw onderneming kan versnellen

Peer Learning kan je helpen om betere beslissingen te nemen, je netwerk uit te breiden en nieuwe kansen te grijpen als ondernemer. Bekijk onze 5 tips om er het meeste uit te halen en zie hoe het Enterprise Europe Network door de jaren heen tientallen bedrijven heeft geholpen om samen te groeien.

Wat is Peer Learning?

Peer Learning moedigt ondernemers aan om kennis, vaardigheden en middelen te delen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben meegemaakt. In tegenstelling tot formeel onderwijs, dat vaste schema’s en leerplannen volgt, stellen peer-interacties ondernemers in staat om specifieke problemen aan te pakken en snel praktisch advies te krijgen van mensen die dezelfde uitdagingen hebben gehad.

Deze vorm van leren bouwt ook een sterk ondersteunend netwerk op. Ondernemers blijven gemotiveerd en betrokken wanneer ze in contact komen met mensen die hun worstelingen en successen begrijpen. Bovendien is Peer Learning goedkoper en flexibeler dan traditionele mentoring of professionele diensten – ondernemers krijgen steun zonder de bank te breken of vast te zitten aan formaliteiten.

Hier zijn 5 manieren om optimaal gebruik te maken van Peer Learning:

1. Leen ideeën en creëer je eigen ‘aha!’-moment

Peer Learning verbindt je met ondernemers uit verschillende sectoren en carrièrefasen. Deze mix van perspectieven kan ideeën opwekken die je zelf misschien niet had overwogen.

In zijn boek Borrowing Brilliance legt David Murray uit dat nieuwe ideeën niet helemaal uit het niets ontstaan, maar vaak een combinatie zijn van bestaande concepten die op innovatieve manieren opnieuw worden samengesteld: “Het lenen van briljante ideeën betekent voortbouwen op de ideeën van anderen, waarbij je creativiteit gebaseerd is op je vermogen om een probleem te definiëren en dat probleem te gebruiken als een kaart om de ideeën van anderen te vinden.”

Veel innovatieve producten en diensten zijn ontstaan door het aanpassen van ideeën uit verschillende sectoren. De zakloze stofzuiger van Dyson werd bijvoorbeeld geïnspireerd door het stofscheidingssysteem van een houtzagerij. Nike Air-technologie kwam tot stand toen voormalig NASA-ingenieur Frank Rudy innovaties uit ruimtepakken toepaste op het ontwerpen van schoenzolen. Een kinderziekenhuis in Londen verbeterde het overdrachtsproces van patiënten door te leren van de pitcrew van Ferrari’s Formule 1-team, wat het team op de intensive care hielp medische fouten te verminderen.

Op dezelfde manier kunnen ondernemers hun producten of diensten verbeteren door succesvolle ideeën uit andere sectoren over te nemen. Een restaurant zou bijvoorbeeld zijn klantenbestand kunnen uitbreiden door digitale marketingtechnieken uit de e-commerce over te nemen, terwijl een tech-ondernemer een fitness-app zou kunnen vernieuwen door spelelementen te integreren.

2. Put uit collectieve wijsheid voor slimmere beslissingen

Peer Learning helpt ondernemers om betere beslissingen te nemen door nieuwe perspectieven en praktisch advies te bieden. Volgens een rapport van Deloitte kan divers denken de kwaliteit van besluitvorming met 20% verbeteren en risico’s met 30% verminderen. Contact met mensen uit verschillende sectoren onthult vaak nieuwe ideeën en helpt je veelvoorkomende valkuilen vermijden.

Een ander groot voordeel van Peer Learning is realtime feedback. In peer-ondersteuningsgroepen of start-up-gemeenschappen kun je vragen stellen om snel antwoorden te krijgen. Deze input helpt je om zelfverzekerde beslissingen te nemen en problemen in een vroeg stadium op te lossen. Peers delen ook waardevolle bronnen, tools en connecties die de groei van je bedrijf kunnen versnellen.

Emotionele ondersteuning is ook essentieel. Gesprekken met anderen die je ups en downs begrijpen, versterken je zelfvertrouwen en moedigen je aan. Vakgroepen bieden een veilige omgeving waar oprichters hun uitdagingen openlijk kunnen delen en bruikbaar advies kunnen krijgen van collega-ondernemers.

3. Zoek een mentor

Mentoren zijn essentieel voor ondernemers in elke fase, of ze nu net beginnen of willen opschalen. Met een mentor heb je vijf keer meer kans op succes en hogere inkomsten, en drie keer meer kans om in bedrijf te blijven.

Mentoren uit je sector delen hun professionele wijsheid en ervaring bij specifieke uitdagingen. Een mentor uit de gezondheidszorg kan bijvoorbeeld een medische start-up helpen met het navigeren door privacywetten voor patiënten en klinische vereisten. Mentoren uit andere sectoren bieden nieuwe perspectieven en nuttige connecties. Een financieel expert kan je bijvoorbeeld helpen om het budget van je start-up effectief te beheren, terwijl een marketingprofessional kan adviseren over strategieën om je merk online beter zichtbaar te maken.

Naast praktische tips kunnen mentoren je merk versterken door je producten te promoten binnen hun netwerk en je in contact te brengen met belangrijke contacten. Ze kunnen je bijvoorbeeld verbinden met grote retailers, een artikel over je bedrijf in vakbladen publiceren, of je helpen een plekje te krijgen in een populaire podcast.

4. Vind een verantwoordingspartner

Peer Learning kan je helpen om een verantwoordingspartner te vinden door je in contact te brengen met gelijkgestemde ondernemers die vergelijkbare doelen en uitdagingen hebben. In samenwerkende leeromgevingen, zoals mastermind-groepen of start-up-gemeenschappen, ontstaan deze relaties vaak vanzelf. Als iemand anders op de hoogte is van je doelen en voortgang, ben je eerder geneigd om je aan je verplichtingen te houden. Een studie van de American Society of Training and Development ontdekte dat je 65% meer kans hebt om succes te boeken wanneer je een toezegging doet aan iemand anders, en je kansen stijgen tot 95% met regelmatige check-ins.

Externe steun is vooral belangrijk bij uitdagingen die kunnen leiden tot uitstel of verlies van focus. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om een belangrijk bedrijfsplan af te ronden, kan een verantwoordingspartner je op koers houden met regelmatige feedback.

5. Breid je netwerk uit voor nieuwe kansen

Peer Learning is een geweldige manier om je netwerk uit te breiden en in contact te komen met mensen die dezelfde interesses delen. Door deel te nemen aan workshops of groepsgesprekken ontmoet je anderen die net zo enthousiast zijn om te leren en te groeien. Deze gedeelde ervaringen creëren diepere relaties die verder gaan dan het uitwisselen van visitekaartjes.

Peer Learning verbreedt je netwerk buiten je gebruikelijke kring door je te verbinden met een diverse groep professionals, waaronder potentiële samenwerkingspartners, mentoren en industrie-experts die je carrière kunnen bevorderen.

Het vergroot ook je reputatie en zichtbaarheid. Door je kennis te delen en anderen te ondersteunen, profileer je jezelf als een thought leader. Deelname aan forums of het organiseren van evenementen op platforms zoals LinkedIn kan je laten opvallen en waardevolle samenwerkingsmogelijkheden aantrekken.

Hoe Enterprise Europe Network Peer Learning aanmoedigt: Peers4Growth

Peers4Growth verandert de manier waarop start-ups en scale-ups contact maken en groeien. Sinds 2019 heeft dit project van het Enterprise Europe Network tientallen bedrijven geholpen om van elkaar te leren, succesvolle strategieën te delen en samen uitdagingen aan te pakken. Het doel? De wereldwijde concurrentiekracht van Europese kleine bedrijven versterken en hun groei versnellen.

Het initiatief wordt geleid door vier netwerkpartners: VLAIO in België, IVACE in Spanje, Zenit in Duitsland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze organisaties werken samen om evenementen te organiseren zoals workshops en webinars, waardoor ondernemers de kans krijgen om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Tijdens zes edities heeft Peers4Growth belangrijke bedrijfsonderwerpen behandeld, zoals veerkracht, innovatie, duurzaamheid en marktgroei.

In 2024 vond Peers4Growth plaats tijdens het World Circular Economy Forum in Brussel. Het evenement bood een hele dag workshops over circulariteit en bracht negen start-ups uit verschillende sectoren samen, waaronder logistiek, farma en textiel. De deelnemers namen deel aan meer dan 150 matchmaking-vergaderingen, zowel online als fysiek, en maakten verbinding met peers en potentiële investeerders.

Aaron Thierens, oprichter van Re-Sound, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in akoestisch kantoormeubilair, deelde: “De uitwisseling met collega-ondernemers in deze setting was ongelooflijk verrijkend. Ik ben benieuwd waar deze nieuwe connecties ons zullen brengen.”

José Raúl Martínez Vázquez, CEO van Hydronik, dat energiezuinige systemen creëert met big data en AI, voegde eraan toe: “De leerervaring hier was uitzonderlijk. Ik ben trots om deel uit te maken van deze gemeenschap en betrokken te zijn bij zo’n diverse groep oprichters.”

“De Peers4Growth-workshop versnelt de vooruitgang van SymbioMatter,” zei Lisanne Peters, oprichter van SymbioMatter in Nederland. “Het hielp ons niet alleen onze mijlpalen beter te begrijpen, maar ook om ons te concentreren op de uitvoering ervan.”

Peers4Growth is van plan om zijn steun voor start-ups in heel Europa uit te breiden, met de nadruk op Peer Learning en netwerken om een sterke gemeenschap van ondernemers te creëren. Wil je meer weten en meedoen? Neem contact op met je lokale contactpunt en begin vandaag nog!

Een recente toevoeging aan het Manufy-portfolio is de Portugese circulariteitsaanbieder Essential Together, Lda. Onder toezicht van het merk re.store produceert Essential Together, Lda verschillende textielproducten, waaronder tassen, huisdieraccessoires en kussens. De missie van het bedrijf richt zich zowel op sociale als ecologische innovatie, met als doel om de huidige consumentengewoonten te veranderen.

Deel dit artikel via uw kanalen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

ook Interessant:

Wij gebruiken cookies om te zorgen dat we een zo optimaal functionerende website voor u kunnen maken.